یادگیری زبان انگلیسی در منزل

یادگیری زبان انگلیسی در منزل

در گذشته تنها منابع آموزشی، خانواده و مدرسه بوده است اما در حال حاضر با توجه به پیشرفت علم و فنّاوری، روش‌های یادگیری بسیار گسترده‌تر و قابل‌دسترس‌تر شده‌اند. البته تنها کمیت روش‌های یادگیری بیشتر نشده است بلکه کیفیت یادگیری نیز در روش‌های جدید بسیار بالاتر از روش‌های قدیمی شده است و یادگیری زبان انگلیسی در منزل ارمغان این پیشرفت ها بوده است.

 

یکی از موضوعاتی که زبان آموزان به آن علاقه‌ی زیادی دارند، یادگیری زبان انگلیسی در منزل است. البته در اینجا بیشتر منظور این است که بدون رفتن سر کلاس آموزشی، زبان انگلیسی را یاد بگیریم. یادگیری زبان انگلیسی در منزل شاید برای خیلی‌ها لازم باشد. شاید کسی دوست نداشته باشد که محل گرم‌ونرم خانه را رها کند و در یک زمستان سرد، سر کلاس‌های آموزشی برود. شاید مادری در حال تربیت فرزندان خود است و می‌خواهد زبان انگلیسی را نیز یاد بگیرد. خلاصه دلایل متعددی وجود دارد که شخصی بخواهد بدون رفتن به کلاس‌های آموزشی و در منزل خود، زبان انگلیسی را یاد بگیرد.

اگر جزء این دسته از افراد هستید خبر خیلی خوبی برای شما دارم. یادگیری زبان انگلیسی در منزل می‌تواند بسیار مؤثرتر و کارآمدتر از کلاس‌های آموزشی باشد. در ادامه بهترین استراتژی‌های یادگیری زبان انگلیسی در منزل برای شما ارائه می‌شود.

تمرکز بیشتر روی مسائل مهم‌تر

جهان امروز یک آشفته‌بازار بی‌نظم و پر سروصدا از فعالیت‌های مختلف است؛ که هرسال بدتر نیز می‌شود. بازی‌های کامپیوتری، خواندن اخبار، دیدن فیلم‌ها و سریال‌های بی‌فایده‌ی تلویزیونی، و هزاران کار بی‌اهمیت دیگر. به‌راستی روزانه هر شخص چقدر روی این مسائل کم‌اهمیت و بعضاً مضر وقت می‌گذارد؟ در حقیقت مشکل جهان امروز ما کمبود وقت نیست. بلکه کمبود اولویت‌بندی بین فعالیت‌ها است. آقای تیم فریس در کتابش به‌عنوان “چهار ساعت کار در هفته” می‌گوید:

خیلی از چیزها تفاوتی را برای ما ایجاد نمی‌کند. اینکه سرتان بسیار شلوغ باشد از پرکاری نیست بلکه از تنبلی است – تنبلی فکر و کارهای طبقه‌بندی نشده. غرق شدن و سراسیمگی در انجام کارهای زیاد، گاهی اوقات به‌اندازه‌ی اینکه هیچ کاری نکنید بی‌حاصل است. اما به‌گزین بودن – فعالیت کمتر – راهی به‌سوی کارآمدی است. به فعالیت‌های کمتر و مهم‌تر تمرکز کن و بقیه چیزها را نادیده بگیر.

قانون پارتو

در علم اقتصاد قانونی به نام پارتو وجود دارد که می‌گوید ۸۰ درصد رخدادها از ۲۰ درصد دلایل به وجود می‌آید. این قانون به زبان ساده به این معنی است که معمولا تنها بیست درصد از فعالیت های روزمره ی ما، مفید است و بقیه فعالیت های ما یا بازدهی مناسبی ندارد، یا حتی مضر است! اعمال این قانون بسیار ساده در فعالیت‌های روزانه و کم کردن از حجم فعالیت های غیر مفید، می‌تواند وقت فراوانی را برای کارهای مهم به شما بدهد. بنابراین مهم‌ترین، و پر عملکردترین فعالیت‌های زندگی خودتان را شناسایی کنید و تمرکزتان را معطوف آن‌ها نمایید تا وقت بسیار بیشتری را بتوانید به یادگیری زبان انگلیسی اختصاص دهید.

طبق قانون پارتو، ۸۰ درصد نتایج مثبت در زندگی‌تان فقط از ۲۰ درصد فعالیت‌های شما نشات می‌گیرد

خیلی‌ها این چیزها را می‌دانند اما هیچ‌گاه به آن عمل نمی‌کند. همین‌الان وقت عمل است. شما با صرف تنها ده دقیقه از زمان الآن خودتان می‌توانید با انجام دادن مراحل زیر، فعالیت‌های اضافی روزمره خود را شناسایی کرده و قانون پارتو را روی آن اعمال نمایید تا زمان بسیار زیادی را برای خود باز نمایید.

۱- در ستون اول یک جدول، تا آنجایی که می‌توانید فعالیت‌های روزمره، هفتگی و ماهیانه‌ی خود را یادداشت کنید.

۲- در ستون دوم جدول، زمانی که به آن اختصاص می‌دهید را یادداشت کنید.

۳- در ردیف سوم جدول را با قرار دادن عدد صفر تا پنج، به ارزیابی خروجی فعالیت‌ها اختصاص دهید.

پس از تکمیل این جدول، ۲۰ درصد از فعالیت‌هایی که به آن‌ها نمره‌ی بالایی داده‌اید را انتخاب نموده و تمرکزتان را بیشتر روی آن بگذارید و ۸۰ درصد بقیه را کمتر انجام دهید. با این کار می‌توانید محاسبه کنید که به‌طور متوسط چقدر می‌توانید در زمان خود صرفه‌جویی نمایید.

بالا بردن اهمیت یادگیری زبان انگلیسی در ذهن

خواندن زبان انگلیسی در صبح زود و شب قبل از خواب:

پس‌ازاینکه روش بالا را برای تمرکز بیشتر روی مسائل مهم‌تر پیاده‌سازی کنید وقت بیشتری برای یادگیری زبان انگلیسی در منزل خواهید داشت. حال وقت این است که درجه‌ی اهمیت زبان انگلیسی را برای خود بالا ببرید. مطالعه‌ی زبان انگلیسی در صبح زود سه فایده‌ی عمده دارد:

تضمین می‌کند که هرروز حداقل زمانی را برای یادگیری زبان انگلیسی اختصاص داده‌اید، فرقی نمی‌کند که روزتان چقدر دیوانه‌وار شلوغ شده است. در یادگیری زبان انگلیسی یکی از مهم‌ترین مسائل آهستگی و پیوستگی یادگیری است. اگر آهستگی و پیوستگی در یادگیری زبان انگلیسی برقرار باشد، انگیزه‌ی شما بیشتر می‌شود و درنهایت زبان انگلیسی را یاد می‌گیرید.

به ذهن شما یادآوری می‌کند که یادگیری زبان انگلیسی از درجه‌ی اهمیت بالایی برخوردار است. اگر یادگیری زبان انگلیسی، اولین کار روزانه‌ی شما باشد؛ این کار در ذهن شما در صدر کارهای پراهمیت روزانه قرار می‌گیرد. با این کار، احتمال اینکه در زمان‌های مرده و مخفی نیز یادگیری زبان انگلیسی را انجام بدهید، نیز بالاتر می‌رود.

مطالبی که احیاناً شب گذشته خوانده‌اید را تقویت می‌کند. تکرار یکی از مهم‌ترین عناصر یادگیری زبان انگلیسی است که معمولاً اهمیت آن فراموش می‌شود. با مرور سریع مطالبی که شب گذشته قبل از خواب یاد گرفته‌اید احتمال یادآوری آن مطالب را در آینده بسیار بالاتر می‌برید.

فواید دیگر مطالعه‌ی زبان انگلیسی درست قبل از خواب

مطالعه‌ی زبان انگلیسی درست قبل از خواب، سه فایده‌ی دیگر برای شما دارد:

یادگیری زبان انگلیسی تبدیل به یک عادت روزانه می‌شود: شما روزتان را با یادگیری زبان انگلیسی آغاز کردید؛ شبتان را نیز با آن به پایان می‌برید. این تقارن مثبت عملکرد شما احساس خوبی را به شما می‌دهد. انگیزه‌ی شما را بالاتر می‌برد و کمک می‌کند که عادت یادگیری زبان انگلیسی‌تان را بیشتر تقویت کنید.

باعث می‌شود که مطالب در خواب در ذهن شما تثبیت شود: ذهن ما در خواب مطالب جدید را تجزیه‌وتحلیل و ذخیره می‌کند. وقتی‌که یادگیری زبان انگلیسی آخرین فعالیت شما قبل از خواب باشد زودتر از همه‌ی اطلاعات در ذهن شما تجزیه‌وتحلیل می‌شود.

نکته‌ی انحرافی: این موضوع را با بحث آموزش زبان انگلیسی در خواب اشتباه نگیرید.

تبدیل عادت های غیر مفید به مفید

یکی از مشکلات ما در زندگی روزمره‌ی خود این است که به کارهای بیهوده‌ای عادت کرده‌ایم. مثلاً عادت کرده‌ایم که هر وقت از خواب بیدار می‌شویم، به مدت نیم ساعت اخبار سایت‌های اینترنتی را مرور کنیم و ایمیل‌های خود را چک کنیم. یا عادت کرده‌ایم که وقتی‌که از سر کار یا مدرسه برمی‌گردیم، یک ساعت تلویزیون نگاه کنیم و بعد غذا بخوریم. این عادت‌های بی‌فایده، وقت خیلی زیادی از ما می‌گیرد. اما می‌توان این عادت‌ها را با دانستن نحوه‌ی شکل‌گیری آن‌ها، تعویض کرد و به عادت خوبی تبدیل کرد. چارلز داهیگ روش این کار را برای ما شرح داده است که بنده در این نوشته با جزئیات کاملی توضیح داده‌ام. خلاصه بخواهم بگویم شیوه‌ی کار به این صورت است که هر عادت از ۳ جزء تشکیل می‌شود:

۱- جرقه : مثلاً بیدار شدن از خواب. ۲- کار عادی: چک کردن اخبار. ۳- جایزه: خوردن صبحانه.

 

برای اینکه عادتمان را به عادت خوب تبدیل کنیم، کافی است که با نگه‌داشتن جزء اول و جزء سوم عادت، یعنی جرقه و جایزه، جزء دوم را به کار مفیدی تغییر دهیم (در اینجا خواندن زبان انگلیسی).

 

زنده کردن زمان‌های مرده

در فعالیت‌هایی که به‌طور روزمره انجام می‌دهیم زمان‌های مرده و فعالیت‌های مخفی بسیار زیادی پیدا می‌شود که اصلاً فکرش را نمی‌کنیم که بتوان از آن‌ها استفاده‌ی مناسب کرد. این‌ها را می‌توان کشف کرد و از آن برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده کرد.

 

فعالیت‌های بی‌نیاز از فکر

شنیدن مطالب انگلیسی از آن دسته از فعالیت‌ها است که برای رسیدن به حد تسلط در زبان انگلیسی بسیار نیاز است. خیلی‌ها هم یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتشان همین درک مطالب شنیداری است. شاید از خوش‌شانسی ما باشد که شنیدن می‌تواند به‌راحتی زمان‌های مرده‌ی ما را زنده کند. زیرا برای شنیدن نه نیازی به چشم‌ها و دست‌هایمان نداریم. بنابراین خیلی از فعالیت‌های روزمره خود، که نیازی به فکر کردن ندارند را می‌توانیم با گوش دادن به مطالب صوتی زنده کنیم. شاید فکرش را نکنید که چقدر این کار می‌تواند زمان مرده‌ی شما را زنده کند.

 

نکته‌ی غیر انحرافی: متأسفانه در کشور ما به دلیل بوروکراسی‌هایی که وجود دارد بعضاً با معطلی‌های زیادی مواجه می‌شویم، در ادارات، بانک‌ها، و …. به‌جای اینکه این چیزها تنها بر عصبانیت ما بیفزاید، می‌توان این وقت‌ها را با همین روش زنده کرد. تنها کافی است که یک پخش‌کننده صوتی (یا گوشی همراه هوشمند) و یک هدفون کوچک همیشه همراهتان باشد.

 

نکته‌ی غیر انحرافی ۲: خواندن، شنیدن، و دیدن اخبار، واقعاً هیچ دردی را از ما دوا نمی‌کند. باوجوداین، طبق گزارش الکسا، سایت‌های خبری جزو پر بازدیدترین سایت‌های ایرانی هستند (در ۲۵ سایت اول ایران، ۶ سایت خبری مشاهده می‌شود). اگر واقعاً اتفاق بسیار مهمی در دنیا یا کشور بیفتد دیر یا زود با دیدن سر تیتر روزنامه‌هایی که در راه می‌بینید یا حرف‌های مردم به آن پی می‌برید بنابراین هیچ‌وقت از دنیا عقب نمی‌مانید. بااین‌وجود، اگر جزو آن دسته از افراد هستید که واقعاً نمی‌توانید بدون اخبار روزتان را به شب برسانید، حداقل اخبار انگلیسی بخوانید یا بشنوید.

 

خواندن مطالب به انگلیسی

اگر دانشجو هستید، اکثر درس‌ها کتاب‌های مرجع انگلیسی دارند. به‌جای کتاب ترجمه‌ی فارسی (که معمولاً پر از غلط‌غلوط هستند!) کتاب‌های مرجع انگلیسی بخوانید. خواندن اخبار به زبان انگلیسی (که در نکته غیر انحرافی ۲ آمد) نیز جزء همین دسته قرار می‌گیرد.

 

نوشتن ایمیل انگلیسی

در مکاتبات ایمیلی خود می‌توانید به برخی از افرادی که فکر می‌کنید زبان انگلیسی‌شان قوی است به انگلیسی مکاتبه کنید. اساتید دانشگاه و دیگر دانشجویان از این دسته هستند. لینکدین هم فضای مناسبی برای تبادل اطلاعات و ارتباط با دیگران به‌صورت انگلیسی است. این روش حتی می‌تواند در پیامک‌هایی که به افراد مختلف می‌زنید نیز مورداستفاده قرار بگیرد.

 

یادگیری مکالمه زبان انگلیسی در منزل

اکثر افرادی که در حال یادگیری زبان انگلیسی هستند، مهم‌ترین مشکل پیش رویشان مکالمه زبان انگلیسی است. اما یکی از بهترین روش‌ها برای یادگیری مکالمه زبان انگلیسی را می‌توان به‌راحتی در منزل با دیدن فیلم‌ها و گوش دادن به مطالب جذاب انگلیسی پیاده‌سازی کرد. این روش که همان تکنیک سایه است را در نوشته‌های قبلی به‌طور مفصل توضیح داده‌ام. این تکنیک به سه روش نیم‌سایه، سایه‌ی کامل، و سایه تکاملی قابل پیاده‌سازی است. تکنیک سایه در حالت ساده‌ی آن یعنی تکرار آنچه که می‌شنوید. اما ظرافت‌های بسیار زیادی دارم که پیشنهاد می‌کنم حتماً آن را مطالعه کرده و در برنامه‌ی روزمره‌ی خود برای یادگیری زبان انگلیسی پیاده‌سازی کنید.

در تکنیک سایه شما به طور همزمان هر آنچه را که میشنوید، تکرار می‌کنید.

خواندن و گوش دادن داستان‌ها به‌طورکلی شامل پنج مرحله می‌شود:

۱- گوش دادن کلی داستان کوتاه

۲-گوش دادن داستان به همراه متن انگلیسی

۳- گوش دادن داستان بدون نگاه کردن متن

۴- تمرین تلفظ

۵- پیاده‌سازی شگرد سایه

با پیاده‌سازی این پنج روش روی هر داستان کوتاه، اولاً لغت‌های فراوانی یاد می‌گیرید، ثانیاً گرامر زبان انگلیسی را به‌طور ناخودآگاه یاد می‌گیرید و درنهایت مکالمه زبان انگلیسی شما نیز به نحو چشمگیری تقویت می‌شود.

 

یادگیری لغات زبان انگلیسی در منزل

همانند تقویت مکالمه زبان انگلیسی، افزایش دایره‌ی لغات انگلیسی نیز یکی از آن چیزهایی است که نه‌تنها بسیار مهم است بلکه به بهترین شیوه‌ی ممکن در منزل قابل پیاده‌سازی است.همان‌طور که قبلاً گفته شد، بهترین روش یادگیری لغات انگلیسی این است که آن‌ها را حفظ نکنید. یکی از مهم‌ترین کارها برای یادگیری لغات انگلیسی خواندن کتاب است. اما نه کتاب‌های آموزش زبان و لغات. بلکه خواندن کتاب‌های داستان و آموزنده. بنابراین پیشنهاد بنده این است که در کتابخانه‌ی منزلتان همیشه چند عدد کتاب انگلیسی ( داستان، رمان و …) برای خواندن داشته باشید.

حفظ کردن طوطی‌وار و فلش کارتی، روش مناسبی برای افزایش دایره‌ی لغات انگلیسی نیست.

امتیاز شما به این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله در: